· vyparovanie z voľného povrchu kvapaliny prebieha pri každej teplote
· lv = [J.kg -1 ]
m
Lv
· so zvyšujúcou sa teplotou sa merné skupenské teplo vyparovania znižuje
· var je osobitný prípad vyparovania, pri ktorom sa kvapalina vyparuje nie len z povrchu, ale aj vnútri
· var nastáva, keď sa tlak bubliniek vyrovná tlaku prostredia
· teplota tv, pri ktorej nastáva var sa nazýva teplota varu a závisí od vonkajšieho tlaku
· opačný dej k vyparovaniu je kvapalnenie (kondenzácia)
· krivka nasýtenej pary:
· kvapalina v uzavretej nádobe sa vyparuje a po čase sa dostane do stavu, kedy počet molekúl, ktoré sa do kvapaliny
za istý čas vracajú, rovnám sa počtu molekúl, ktoré povrch za rovnaký čas opúšťajú ⇒ objemy kvapaliny a pary sa
nemenia a zostáva konštantný aj tlak
· sústava je teda v dynamickej rovnováhe
· para, ktorá je v rovnovážnom stave so svojou kvapalinou, nazýva sa nasýtená para (už nemôže prijať ďalšie
molekuly kvapaliny)
· tlak nasýtenej pary nezávisí pri stálej teplote od objemu pary (⇒ neplatí Boylov-Mariotov zákon)
· tlak nasýtenej pary so zvyšovaním teploty stúpa
· závislosť tlaku nasýtenej pary od teploty – krivka nasýtenej pary (obr.)
· za kritickou teplotou TK sa hustota kvapaliny rovná hustote pary a pri vyššej teplote už neexistuje látka v
kvapalnej fáze
· bod K sa volá kritický bod a je určený kritickou teplotou TK, kritickým tlakom pK a kritickou hustotou ρK